Author Topic: Can't read ExifTool-created ACDSee categories in ACDSee  (Read 149 times)

mered35

  • Newbie
  • *
  • Posts: 2
Can't read ExifTool-created ACDSee categories in ACDSee
« on: April 15, 2019, 07:23:59 PM »
Hello,

I'm working towards automating the transfer of hierarchical XMP tags to ACDSee categories, but I've run into a problem in the early stages. I've been doing some experimenting, and I'm struggling to make ACDSee see the categories when they're created by ExifTool.

I have a file, test_file.jpg, which was originally tagged using XnView.

Running

exiftool -xmp -b test_file.jpg > test_file.xmp

gives this:

Code: [Select]
<?xpacket begin="" id="W5M0MpCehiHzreSzNTczkc9d"?>
<x:xmpmeta xmlns:x="adobe:ns:meta/" x:xmptk="XMP Core 5.5.0">
   <rdf:RDF xmlns:rdf="http://www.w3.org/1999/02/22-rdf-syntax-ns#">
      <rdf:Description rdf:about=""
            xmlns:dc="http://purl.org/dc/elements/1.1/"
            xmlns:lr="http://ns.adobe.com/lightroom/1.0/">
         <dc:subject>
            <rdf:Bag>
               <rdf:li>France</rdf:li>
               <rdf:li>Post-processed</rdf:li>
               <rdf:li>Autumn</rdf:li>
            </rdf:Bag>
         </dc:subject>
         <lr:hierarchicalSubject>
            <rdf:Bag>
               <rdf:li>Country|France</rdf:li>
               <rdf:li>Other|Post-processed</rdf:li>
               <rdf:li>Subject|Autumn</rdf:li>
            </rdf:Bag>
         </lr:hierarchicalSubject>
      </rdf:Description>
   </rdf:RDF>
</x:xmpmeta>
<?xpacket end="w"?>

I make a copy of the file, and add the same categories manually to the ACDSee group (eventually I hope to automate this bit):

exiftool -xmp-acdsee:categories=exiftool -xmp-acdsee:categories="<Categories><Category Assigned=\"0\">Country<Category Assigned=\"1\">France</Category></Category><Category Assigned=\"0\">Other<Category Assigned=\"1\">Post-processed</Category></Category><Category Assigned=\"0\">Subject<Category Assigned=\"1\">Autumn</Category></Category></Categories>" test_file_exiftool.jpg

When I view this file in ACDSee, it doesn't appear to see these categories, yet they do exist in the file.

exiftool -xmp -b test_file_exiftool.jpg > added_with_exiftool.xmp

Gives:

Code: [Select]
<?xpacket begin='' id='W5M0MpCehiHzreSzNTczkc9d'?>
<x:xmpmeta xmlns:x='adobe:ns:meta/' x:xmptk='Image::ExifTool 11.36'>
<rdf:RDF xmlns:rdf='http://www.w3.org/1999/02/22-rdf-syntax-ns#'>

 <rdf:Description rdf:about=''
  xmlns:acdsee='http://ns.acdsee.com/iptc/1.0/'>
  <acdsee:categories>&lt;Categories&gt;&lt;Category Assigned=&quot;0&quot;&gt;Country&lt;Category Assigned=&quot;1&quot;&gt;France&lt;/Category&gt;&lt;/Category&gt;&lt;Category Assigned=&quot;0&quot;&gt;Other&lt;Category Assigned=&quot;1&quot;&gt;Post-processed&lt;/Category&gt;&lt;/Category&gt;&lt;Category Assigned=&quot;0&quot;&gt;Subject&lt;Category Assigned=&quot;1&quot;&gt;Autumn&lt;/Category&gt;&lt;/Category&gt;&lt;/Categories&gt;</acdsee:categories>
 </rdf:Description>

 <rdf:Description rdf:about=''
  xmlns:dc='http://purl.org/dc/elements/1.1/'>
  <dc:subject>
   <rdf:Bag>
    <rdf:li>France</rdf:li>
    <rdf:li>Post-processed</rdf:li>
    <rdf:li>Autumn</rdf:li>
   </rdf:Bag>
  </dc:subject>
 </rdf:Description>

 <rdf:Description rdf:about=''
  xmlns:lr='http://ns.adobe.com/lightroom/1.0/'>
  <lr:hierarchicalSubject>
   <rdf:Bag>
    <rdf:li>Country|France</rdf:li>
    <rdf:li>Other|Post-processed</rdf:li>
    <rdf:li>Subject|Autumn</rdf:li>
   </rdf:Bag>
  </lr:hierarchicalSubject>
 </rdf:Description>
</rdf:RDF>
</x:xmpmeta>
<?xpacket end='w'?>

Then, I make another copy of the original file, go into ACDSee, and create the same tags manually.

exiftool -xmp -b test_file_acdsee.jpg > added_with_acdsee.xmp

gives me this:

Code: [Select]
<?xpacket begin="" id="W5M0MpCehiHzreSzNTczkc9d"?>
<x:xmpmeta xmlns:x="adobe:ns:meta/" x:xmptk="XMP Core 5.5.0">
 <rdf:RDF xmlns:rdf="http://www.w3.org/1999/02/22-rdf-syntax-ns#">
  <rdf:Description rdf:about=""
    xmlns:dc="http://purl.org/dc/elements/1.1/"
    xmlns:lr="http://ns.adobe.com/lightroom/1.0/"
    xmlns:acdsee="http://ns.acdsee.com/iptc/1.0/"
    xmlns:xmp="http://ns.adobe.com/xap/1.0/">
   <dc:subject>
    <rdf:Bag>
     <rdf:li>France</rdf:li>
     <rdf:li>Post-processed</rdf:li>
     <rdf:li>Autumn</rdf:li>
    </rdf:Bag>
   </dc:subject>
   <lr:hierarchicalSubject>
    <rdf:Bag>
     <rdf:li>Country|France</rdf:li>
     <rdf:li>Other|Post-processed</rdf:li>
     <rdf:li>Subject|Autumn</rdf:li>
    </rdf:Bag>
   </lr:hierarchicalSubject>
   <acdsee:caption/>
   <acdsee:datetime>2005-12-05T10:29:58.000</acdsee:datetime>
   <acdsee:author/>
   <acdsee:rating>0</acdsee:rating>
   <acdsee:notes/>
   <acdsee:tagged>False</acdsee:tagged>
   <acdsee:categories>&lt;Categories&gt;&lt;Category Assigned="0"&gt;Country&lt;Category Assigned="1"&gt;France&lt;/Category&gt;&lt;/Category&gt;&lt;Category Assigned="0"&gt;Other&lt;Category Assigned="1"&gt;Post-processed&lt;/Category&gt;&lt;/Category&gt;&lt;Category Assigned="0"&gt;Subject&lt;Category Assigned="1"&gt;Autumn&lt;/Category&gt;&lt;/Category&gt;&lt;/Categories&gt;</acdsee:categories>
   <acdsee:collections/>
   <xmp:Rating>0</xmp:Rating>
   <xmp:Label/>
  </rdf:Description>
 </rdf:RDF>
</x:xmpmeta>
<?xpacket end="w"?>

Could the different structures be causing the problem here? Happy to send the original file if it would help. Any thoughts very much appreciated.

StarGeek

  • Global Moderator
  • ExifTool Freak
  • *****
  • Posts: 2413
Re: Can't read ExifTool-created ACDSee categories in ACDSee
« Reply #1 on: April 15, 2019, 08:52:55 PM »
Out of curiosity, what is the contents of the ACDSee Categories if you keep those three categories, but add another in the subject category, for example, Subject|Trees?

Just run exiftool -XMP-acdsee:Categories on the file and paste the output here.

This is giving me an idea for something that might help you.

But off hand, the fact that the ACDSee xmp uses double quotes instead of the quote entity &quot; might be a problem.
Troubleshooting hints:
* When posting, include your OS, Exiftool version, and type of file you're processing (MP4, JPG, etc).
* Double all percent signs (%) in a Windows batch file.
* If your GPS coords are negative, make sure and set the GpsLatitudeRef and GpsLongitudeRef tags correctly.

mered35

  • Newbie
  • *
  • Posts: 2
Re: Can't read ExifTool-created ACDSee categories in ACDSee
« Reply #2 on: April 16, 2019, 06:19:44 AM »
Quote
Out of curiosity, what is the contents of the ACDSee Categories if you keep those three categories, but add another in the subject category, for example, Subject|Trees?

Forgive me, but I'm not quite sure what you need—do you want me to add another subject using ACDSee or ExifTool? And to which file (either test_file_acdsee.jpg or test_file_exiftool.jpg)?

Phil Harvey

  • ExifTool Author
  • Administrator
  • ExifTool Freak
  • *****
  • Posts: 14554
    • ExifTool Home Page
Re: Can't read ExifTool-created ACDSee categories in ACDSee
« Reply #3 on: April 16, 2019, 07:13:47 AM »
But off hand, the fact that the ACDSee xmp uses double quotes instead of the quote entity &quot; might be a problem.

If that is the problem then it is a bug in ACDSee.

I can't see any significant difference in the XMP between these files.  I think this is a question to ask of the ACDSee people.

- Phil
...where DIR is the name of a directory/folder containing the images.  On Mac/Linux, use single quotes (') instead of double quotes (") around arguments containing a dollar sign ($).